Angående det reviderade förslaget på överenskommelse mellan civilsamhället och Göteborgs Stad
Kommunstyrelsen i Göteborg har i beslut 2024-02-21 uppdragit åt stadsledningskontoret att revidera och uppdatera den från 2012 gällande Överenskommelsen om samverkan med civilsamhället. Det reviderade förslaget har nu kommit och finns att läsa här. Den befintliga överenskommelsen från 2012 finns att läsa här.
Dialog om förslaget
Stadsledningskontoret tillsammans med Socialförvaltningen Centrum bjuder in till dialog om det reviderade förslaget. Ni är välkomna att anmäla er till ett av två tillfällen för att ha dialog om förslaget.
måndag 23 september kl. 17.30-19.30 (fika från kl.17.00) eller måndag 30 september kl. 15.00-17.00 (fika från 14.30)
Anmäl er senast 20 september för deltagande den 23 september och senast 27 september för deltagande 30 september. För anmälan, skicka namn och organisation till: samverkan.med.civilsamhallet@socialcentrum.goteborg.se
Dialogen håller till på Mötesplats Göteborg, Södra Allégatan 1B.
GFC uppmuntrar alla sina medlemmar, och övriga föreningar och aktörer i civilsamhället, att anmäla sig och komma och prata om förslaget!
Lämna synpunkter på förslaget
GFC uppmuntrar alla sina medlemsorganisationer att skicka in skriftliga synpunkter om det reviderade förslaget för att skapa en bred respons på stadens förslag till förändringar. Skicka in skriftliga synpunkter senast 16 september 2024 till: johanna.franzen@stadshuset.goteborg.se .
Göteborgs Föreningscenters synpunkt på förslaget
Den 11 september 2024 mejlade GFC styrelse in följande synpunkt till Johanna Franzén, men också direkt till samtliga ledamöter i kommunstyrelsen.
Till Kommunstyrelsen i Göteborg
Kommunstyrelsen i Göteborg har i beslut 2024-02-21 uppdragit åt stadsledningskontoret att revidera och uppdatera den från 2012 gällande Överenskommelsen om samverkan med civilsamhället. Göteborgs Föreningscenter (GFC) är en paraplyorganisation med drygt 80 medlemsföreningar på det sociala området, och har inbjudits att lämna synpunkter på stadsledningskontorets förslag.
GFCs övergripande synpunkt på det reviderade förslaget är att vi upplever att Göteborgs Stad har urholkat och förminskat innebörden i den drygt tio år gamla överenskommelsen. Förslaget påminner om ett abstrakt och till intet förpliktigande policydokument, och är så urvattnat och bristande i sina formuleringar kring åtaganden, mål och syften, att Göteborgs stad signalerar att överenskommelsen har spelat ut sin roll.
Det är här viktigt att komma ihåg att Göteborgs stad, tillsammans med Stockholms stad, var pionjärer och först i landet med att formalisera kommuners överenskommelser med civilsamhället. Undertecknandet av den gällande överenskommelsen av Göteborgs kommunstyrelsens dåvarande ordförande Annelie Hultén och företrädare för ca 120 civilsamhällesorganisationer (däribland GFC) signalerade en ömsesidig vilja att tillvarata samtliga goda kommunala och ideella krafter för Göteborgs medborgares bästa. Överenskommelsen signalerade därmed också en ömsesidig medvetenhet om civilsamhällets stora betydelse för människors delaktighet och för att upprätthålla tillit och demokrati i samhället som helhet.
Att Göteborgs Stad nu signalerar lägre prioritet åt sin samverkan med civilsamhället upplever vi som väldigt bekymmersamt, inte minst med tanke på alla de utmaningar kommunen och civilsamhället tillsammans möter i form av ökad ojämlikhet, psykisk ohälsa, gängkriminalitet, våld i nära relationer, arbetslöshet, dåliga skolresultat, bristande deltagande i demokratiska processer, med mera. I stället för att tona ned ambitionen om samverkan, finns det, enligt vår uppfattning, behov att konkretisera och förnya kommunala förvaltningars åtaganden gentemot civilsamhället.
GFC är även mycket kritiska till hur processen att revidera Överenskommelsen har gått till. Vi konstaterar att Göteborgs stad är i färd med att ensidigt bryta ett avtal med civilsamhällets organisationer. Vi förstår att verkligheten förändras och att man måste uppdatera beskrivningen av den, men detta arbete måste ske under jämlika villkor, gärna med stöd i en fortlöpande dialog där även kommunens ansvariga politiker medverkar.
GFC upplever i våra kontakter och samtal med politiker och tjänstepersoner att det finns en stark vilja att samverka mer med civilsamhället nu och framöver, men med detta nya reviderade förslag på överenskommelse så ställer vi oss frågande om så verkligen är fallet.
Vårt yrkande är därför att Göteborgs stad drar tillbaka det reviderade förslaget till överenskommelse och bjuder in civilsamhället till en ny process för att konkretisera samverkan inom samtliga berörda politikområden.
/ Göteborgs Föreningscenters Styrelse